söndag 16 november 2008

Ett barnrum som är ett lekrum som är ett roligt rum

Jag skulle vilja presentera vår dotters rum. Från början var det sonens rum som sedan blev ett rum vi delade på åt barnen då sonen fick den inre delen och vi delade av med en bokhylla. Nu har dottern rummet själv och sonen har flytta ut. Jag sa tidigare att Nalle Phu och hans gäng var klädda som riddare av en anledning, här är anledningen.

Borgen är byggd med hjälp av en säng som är uppbyggd på en rejäl stomme och sedan är den klädd med målade MDF-skivor. I förgrunden kan man se en prylsamlare där allt smått och gott samlas i fråga om barbiedockor, mcdonaldsprylar och annat skräp som ungarna blir fästa vid som en annan bara vill slänga bort.

Här kan man se hur det är inrett. Dottern, snart fyra år, rör sig helt naturligt i den här miljön. Sonen borstar taket med sin kallufs och vi föräldrar får krypa runt, välkommen till barnens värld. Inne i borgen finns plats för lek med matlagning, docklek och hon sitter ofta här och målar. När det varit fika med kompisar blir det däremot en hel del städande i krypställning då hon inte är så noga med att röja undan utspilld saft och smulor efter sig som man skulle kunna önska. När barnen delade rum hade dottern tillgång till den här delen av borgen, men då var det en madrass på golvet och fullt med hennes gosedjur där vi läste saga om kvällarna och dagarna och när andan nu föll på.

Här är en liten närbild på henns serviser i porslin, hon har även mycket plastsaker men de förvaras i den stora draken. Alla riktiga borgar måste ju ha en drake!

Ett extra fönster man kan beundra sig själv i. I spegeln kan ni se draken som innehar all plast. Under själva fönstret kan ni se prov på mina egna barns inredningsteknik. Det börjades när sonen bodde i rummet och dottern har inte varit sen på att fortsätta hans verk. Enligt de båda är ett vackert rum ett rum utan tapeter.

Alla riktiga gamla borgar måste ha, förutom drakar, ett eget husspöke. Här är det! Det låter och hoppar när man klappar i händerna (när inte mamma eller pappa har stängt av det vilket vi nästan alltid har, han får bara hoppa vid lite högtidligare tillfällen)

Borgen har två våningar och detta är det sätt man tar sig upp på övervåningen. En färglad stege! Stegen är en gammal hederlig trädgårdstege som är rengjord, avsågad och målad, passar perfekt för ändamålet.

Här uppe kan man ligga och läsa saga eller bara söndagsmysa med barnen hur länge som helst. Sängen som borgen är byggd utifrån är 120 cm bred så man kan få plats med ett helt gäng folk om man vill. Den används även som gästsäng när vi har folk över, men då tar vi bort alla nallar och filtar. Länst bort kan man se att det är ett hål som nu är förtäppt med en gammal barnsäkrningsgrind så ingen ramlar ut. Man får en känsla av fängelsehåla och det är meningen. Anledningen till att hålet finns där är för att när barnen delade rum så hade sonen en ingång vid sin säng (han hade en våningssäng). Detta var hans eget krypin, som en liten koja där syrran inte komma och hälsa på.

Här kan man återigen se prov på barnens inredninglust. Dottern har prytt väggarna med "Hello kitty"-tejp när vi vänt bort blicken. Om vi tar bort tejpen så förvandlas inredningen till det andra sättet barnen tycker om, alltså tapetfri inreding. Det lilla mysrummet är upplyst av två rosa blommor.

Ännu ett prov på dotterns fina inredningssmak, vi försöker varva den med vår, alltså den vuxnas smak, det är ju ändå hennes rum så vad ska man göra.

4 kommentarer:

Barbro sa...

Det här är ett rum som jag helt klart kan tänka mig att bo i, vilket jag ju faktiskt har gjort. Vilken DM-låt var det nu du brötade igång när du ansåg att jag skulle kliva upp och skriva hemtenta?

Perny sa...

Du menar "a pain that Im used to" http://www.youtube.com/watch?v=EuDHEQyqu4U

Barbro sa...

Just så! Bästa väckningen någonsin. Jag funderar faktiskt på att lägga in den på mobilen och använda den som alarmsignal :)

Anonym sa...

Tack , snälla du för din kommentar !!

Reneé